Tervetuloa katsomaan kuvia ja lukemaan retkistäni luontoon.
Sivun amatöörimäisestä toteutuksesta huolimatta toivon siitä olevan apua luonnossa liikkuville ja retkikohteita etsiville
Kommentit, palaute ja kysymykset ovat tervetulleita.

perjantai 3. marraskuuta 2017

Suomunjärven kierto

Suomunjärvi Patvinsuon kansallispuistossa


Suomunjärvellä riittää hiekkarantoja peräti 24 kilometriä.

Jos haluat helppoon luontokohteeseen, johon sinun ei tarvitse tehdä tarkkoja suunnitelmia ja aikataulutuksia niin Patvinsuon kansallispuisto on hyvä valinta. Ainoastaan sinun tarvitsee ottaa mukaan riittävästi elintarvikkeita sillä lähin kauppa on kymmenien kilometrien päässä. Omat majoitusvälineetkin ovat tarpeen, jos et halua nukkua laavulla. Toki jonkin verran majoitustilaa löytynee Suomun luontotuvan yläkerrasta.
Patvinsuon kansallispuistossa voit tehdä monenlaisia asioita: voit patikoida eripituisilla poluilla soilla, kangasmetsissä tai hiekkarannoilla. Tai voit soutaa tai meloa Suomunjärvellä. Voit halutessasi myös kalastaa tai poimia marjoja ( tai sieniä). Toisaalta ei ole pakko tehdä yhtään mitään, voit vain löhöillä, uida ja saunoa.
Tässä Suomen kansallispuistojen helmessä olen aikaisemminkin vieraillut: kiersin Patvinsuon pitkän lenkin 25 km ( http://retkienkaju.blogspot.fi/2011/08/patvinkierto.html ) ja katselin vanhoja puita Mäntypolulla 4,5 km ( http://retkienkaju.blogspot.fi/2011/07/patvinsuon-kansallispuisto.html  ).
Tällä kertaa olin valinnut kohteeksi 15 kilometriä pitkän Suomunkierron. Se on alueen helmen, Suomunjärven, kiertävä polku.

Patikoin Suomunkierron myötäpäivään kuten opasteissa suositellaan, mutta toki sen kiertäminen toiseenkaan suuntaan ei ole kiellettyä .
Myötäpäivään kierrettäessä on ainakin voimia piipahtaa pienen lenkin (n. 1 km ) päässä olevaa alueen vanhinta rakennusta katsomasssa ja se on Kuikkaniemen kalasauna 1800 luvulta.

Kalasauna sijaitsee kauniissa Kuikkaniemessä


Näissä maisemissa ovat esi-isämme vuosisatojen ajan hankkineet elantonsa.Matka jatkuu hyvää polkua pitkin kohti ensimmäistä taukopaikkaa, Pieni lounas- ja kahvipaussi olisi nimittäin nyt paikallaan.Olikin jo aika laittaa kahvi tulelle ja nauttia luonnon rauhasta. Olin jo laittelemassa eväitä takaisin reppuun kun paikalle saapui retkikunta. He kiittelivät retkikohde valintaansa kun Kolin laella oli tänään kuulemma läpinäkymätön hernerokkasumu.

Lapinniemen tulipaikka


Kuikkapojat kokoontuvat yhteen


Suomunkierto on pituudeltaan 15 kilometriä. Sen kiertää helposti yhdessä päivässä.
Mutta minä olin halunnut viettää yön täällä järven rannalla, joten kuljetin mukana telttaa ja muita tykötarpeita. Seuraava pysähdyspaikka oli Pokkaniemi. Olisikohan tämä hyvä paikka laittaa teltta pystyyn?

Pokkaniemen keloja

Mietin, että Suomunjärvellä olisi varmaankin mukava liikkua melomalla. Ehkä seuraavan kerran vuokraan kajaakin Suomuntuvalta!


Polku sivuaa läheltä Suomunjoen uittopatoa, joka onkin mielenkiintoinen betonirakennelma 50-luvun lopulta. Puunuitot loppuivat kuitenkin pian padon valmistuttua.

Suomunjoen uittopatoVanhoja metsiä reitillä on harmittavan vähän, koska aikoinaan alueella oli laajoja hakkuita.
Metsiä on pyritty ennallistamaan nopeuttamalla keloutumista.

Myrskyn kaatamia puita


mielikuvituksellisia keloja


Suomunjärven rauhallisella rannalla lepo ja ruokatauko.

Polku kulkee välillä mukavasti rannan tuntumassa.
Vanha kilpikaarnainen puu ilahduttaa kulkijaa.


Saavun Kurkilahden parkkipaikka, joka on toinen hyvä lähtöpiste Suomunkierrolle.
Matkaa Suomun luontotuvalle enää 3 km.Tänne varmaan palaan vielä, ehkä kulkemaan Karhunpolkua pitkin Ruunaalle.Patvinsuo on muuten mahdollisesti saanut nimensä patvikelosta, joka on hopeanharmaa, muhkurapintainen kelo.
linkki: http://www.luontoon.fi/patvinsuo/reitit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti